Kockák nemzedéke


A mai fiatalok szabadidő töltésében nagy szerepet kap valamilyen számítógépes játék, a WoW-tól kezdve a facebookos farmville-ig. Szinte mindenki játszik valamivel, nemtől függetlenül: a fiúkra jellemzőek a komolyabb videojátékok, míg a lányok leginkább unalmukban valamilyen internetes játékkal játszanak.

A technika fejlődésével a videojátékok is gyorsan fejlődnek, egyre realisztikusabbá válnak, mind grafika, mind a játékmenet szempontjából. A számítógép mellet vannak egyéb, direkt játékra kifejlesztett konzolok, mint pl a Playstation 3, Xbox 360 és a Wii. Ezek mellet kaphatóak különböző kézi konzolok is, mint a PSP, Nintendo Ds és néhányan az Apple (iTouch, iPhone) termékeket is annak tekintik. Jelenleg a két legsikeresebb játékfajta az MMORPG (Massive multiplayer online role-playing game) és az FPS akciójátékok(First person shooter). Az előbbiben egy karaktert irányítunk, mellyel harcolnunk kell valós vagy gépi ellenfelekkel, különböző felszereléseket szerezni, szintet lépni. Ilyen játék a World of Warcraft, Guild Wars. Ezen játékok gamerei gyakran függők, fanatikusok lesznek, az iskolában a játékostársaival a tegnap esti játékot tárgyalja meg, majd miután hazaér egyből leül játszani, és másnap ugyan ez. A játékosok accountjukat gyakran pénzért cserélik, WoW-ban egy felhasználó gyakran több tízezer forintért cserél gazdát. Az utóbbi játéktípusban egy karaktert irányítunk belső nézetből és öljük az ellenséget, mindez izgalmas történettel fűszerezve. Ezek a játékok leginkább a multiplayer módra vannak kiélezve, a single player-ük gameplaye-e gyakran 10 óra sincs meg, ezt viszont ellensúlyozza a multiplayer mód ami szinte megunhatatlan, az igazán jó FPS játékok évekkel a kiadásuk után is játszottak (Counter Strike) tekintve, hogy végük nincs, a játékos folyamatosan jobb statisztikákat akar elérni, fejlesztenie akarja magát. Az FPS-en belül a leghíresebb játékok a Call of Duty széria, a Battlefield valamint a Halo

Az ilyen komolyabb játékok mellet egyre népszerűbbek a közösségi játékok, melyek nem igényelnek telepítést, a böngészőben játszhatóak és gyakran valamilyen közösségi oldalnak a tagja kell lenni ahhoz, hogy játszani tudjunk vele. Ezeknek általában nincs sok értelme, viszont remek szórakozás és 10 percnél többet nem is igényel az, hogy rendbe tegyük a farmunkat, vagy irányítsuk a maffiánkat. A játék készítői, tekintve hogy maga a játék ingyenes, a bevételt különböző fizetős extrákból szerzik meg. A játékos megvásárolja ezeket, ezáltal előnyhöz jut a többi játékossal szemben és mindezt nem is olyan drágán. A legnépszerűbb böngészős játékok a Farmville és a Maffia Wars.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: