Csillagkapu


A 2000-es évek egyik legmeghatározóbb sci-fi sorozata a Firefly mellett (aminek sorsa felettébb tragikus) a Csillagkapu-saga, ha lehet ezt a 3 sorozatból és 3 filmből álló pakkot ennek nevezni. A történet végtelenül szimpla: 1928-ban, Gízában találtak egy nagy gyűrűt, amin furcsa írások vannak. Valahogy ez a cucc az amerikai Légierő tulajdonába került, ahol egy Daniel Jackson nevű fickó megfejtette a furcsa írásokat, és Samantha Carter százados segítségével sikerült ezt beüzemelni. Ekkor Jack O’Neill ezredest utasították arra, hogy rakjon össze egy csapatot, és ez a három ember belépett a működőképes kapuba, ami egy másik bolygóra repítette őket. Itt találkoztak Teal’c-kel, a jaffa harcossal, a goa’uld Apophis első harcosával, aki nem volt arról 100%-ig biztos, hogy vezére egy isten. Így csatlakozott a csapathoz, és négyen járták a galaxist, és harcoltak a goa’uld ellen. És később az Ori és a Replikátorok ellen. Másik galaxisokban meg a Lidércek ellen.

A sorozatot megelőzte egy 1994-es film, amiben minden szereplő más volt. A film annyira nem volt nagy durranás, de jött a sorozat, ami bombaként robbant.

A főszereplője a sorozatnak Jack O’Neill ezredes/tábornok (Richard Dean Anderson, aki MacGyver-t is megformálta), aki egy vicces, szabados, és tragikus sorsú férfi. Fia véletlenül öngyilkos lett, ezután visszavonult a Légierőtől. Ezután érthető, hogy miért nem akart csatlakozni a programhoz, de ráveszik, és ő lesz a csapat vezetője. A nyolcadik évadban tábornoknak nevezik ki, majd ő lesz a Cheyenne-hegy alatti bázis vezetője, majd az évad végén visszavonul, és csak egy-két epizódban tér vissza, meg a filmekben.

Samantha Carter százados/őrnagy/alezredes/ezredes (Amanda Tapping, a Sanctuary című sorozat főszereplője), Jack nagy szerelme, akit soha se kaphat meg. Ő egy brilliáns és gyönyörű fizikus/katona. Később az Atlantiszi expedíció vezetője lesz, egy évre, majd kap egy űrhajót, a George Hammond-ot, és azt vezeti.

Daniel Jackson (Michael Shanks), a meg nem értett egyiptológus. Az ő elmélete szerint a piramisok űrhajók leszállópályája. Mindenki kinevette, mégis neki lett igaza. Ő a szövegfordító, ügyeletes történész, az Ős nyelv értője, és minden ami kell. Szülei meghaltak kiskorában. Ő is elhagyja világunkat az 5. évad végén, de visszatér a 7. elején

Teal’c (Christopher Judge) a sho’va jaffa harcos. Elárulta urát, goa’uldok gyilkosa, az izomember, esetünkben izomjaffa. Kezdetben kopasz, majd hajat növesztett. Megközelítőleg 200 éves, és van a fején egy arannyal kiöntött tetoválás.

A 9. évadban Jack-et váltja Cameron Mitchell alezredes (Ben Browder). Ő is próbál vicces lenni, de ő kevésbé okos. Zseniális pilóta, egyszer majdnem meghalt, de akaraterejének hála felépült, és járni kezdett.

A 10. évadban csatlakozik a csapathoz Vala Mal Doran (Claudia Black), az ex-tolvajnő és a goa’uld Quetesh ex-gazdateste. Próbál megjavulni, de ez nem nagyon megy neki. Az Ori-sereg vezetőjének, Adria-nak (Morena Baccarin) az anyja.

Persze az űrben nem csak gonoszok vannak. Ott vannak az ősök, a csillagkapu-rendszer megalkotói, a passzív jóarcok. Élnek még (már ameddig) Asgardok is, a kis szürke ufók (de tényleg), akik nagyon okosak. És ott vannak a tok’rák, a goa’uldok testvérei és ellenségei. Ők a legnagyobb segítőink. És a másik oldalon a goa’uldok, a jaffák, az Ori és a Replikátorok. Mind-mind a Földet akarják az uralmuk alá hajtani. Egyesek istennek adják ki magukat, mások vallást terjesztenek, és megölnek mindenkit, aki nem engedelmeskedik, és megint mások robotok.

A Csillagkapu SG-1 10 évadot ért meg, és három filmet. Ott vannak a testvérsorozatai, a Csillagkapu: Atlantisz és a Csillagkapu: Universe. Ezeknek vegyes a fogadtatása. Szerintem az 5 évadot megért Atlantisz zseniális és vicces, a 2. évadnál tartó Universe annyira nem jó, kicsit unalmas.
De még lehet jobb.

Ti erről mit gondoltok? Kommenteljetek.

Hírdetés
Comments
2 hozzászólás to “Csillagkapu”
  1. vaandor szerint:

    A hétvégén láttam újra a Csillagkapu filmet, az eredetit. Hogy ne lenne nagy durranás???
    Gyerekkorom meghatározó élménye volt – és azt hiszem, a korszaknak is. Ha nem így lett volna, biztos nem inspirált volna több száz résznyi (szintén fantasztikus!) sorozatepizódot.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: