A rendőrség esete a “lógós” diákokkal (velünk)


Szigor a lógással szemben (?)

Az utóbbi hetek során tucatjával hallhattunk a médiában, a rendőrök által elkapott lógós diákokról. Ilyen razziákat tartottak bevásárlóközpontokban, plázákban és aluljárókban. A rendőrök elszántan nyilatkoznak a razziák  fontosságáról, tehát, hogy a lógós diákokat szigorúan büntetni kell, hogy a jövőben lehetőleg teljesen megszüntessék az iskolából kimaradás lehetőségét.

Csapatunk kíváncsian olvasta az ezzel kapcsolatos cikkeket és interjúkat, illetve elhatároztuk, hogy személyesen is meggyőződünk a rendőrség munkájának hatékonyságáról.

A terv a következő volt: Hárman, diákok tanácstalanul sétálgatunk a Tímár utcai rendőrség előtt, egy barátnőnkre várva. Célunk eljutni a WestEnd bevásárlóközpontba, azonban nem tudjuk merre és hogyan induljunk el. Eközben türelmetlenül várva barátnőnket a rendőrség előtt megállunk. A távolból figyelő tanár kollégánk fényképezőgéppel felszerelkezve,  idegennek álcázva magát, képeket készít. Feltehetőleg egy rendőr, az állomás közelében érdeklődni kezd utánunk, ekkor pedig kérdésére, hogy mit keresünk ilyenkor az utcán, egyszerű választ adunk: iskolai feladat miatt vagyunk itt.

Az Óbudai Rendőrkapitányság előtt lődörögve

Az Óbudai Rendőrkapitányság előtt lődörögve

A médiában hallottakhoz képest meglepő eredmények születtek.
10 órakor hozzákezdtük tervünk megvalósításához. Először a Tímár utcai rendőrségre mentünk társaimmal. Megálltunk a rendőrséggel szembeni sarkon és úgy csináltunk, mintha várnánk valakire. A rendőrség épülete előtt állt egy férfi, aki feltehetőleg a biztonsági őr volt. Körülbelül negyed órát várakoztunk, eközben több civil ruhás rendőr hagyta el az épületet, de egyikőjük sem tanúsított érdeklődést felénk. Az épület előtt felügyelő biztonsági őr nézett minket, de nem jött oda hozzánk.

Miután nem tett semmit, odamentünk hozzá, s megkérdeztük tőle, hogy merre található a WestEnd. A biztonsági őr kedvesen útbaigazított minket, nem nézett ránk furcsán, nem gyanakodott. Megköszöntük neki, s elindultunk, hogy találkozzunk a tanárunkkal.

Pár méterrel odébb megálltunk és megbeszéltük, hogy ez így nem fog működni, bárki, aki kilép az épületből nem vesz minket észre, nem törődik velünk, ezért eldöntöttük, hogy átmegyünk a Teve utcai Rendőrpalotához.

Ott ugyanazzal a módszerrel próbálkoztunk, több rendőrt is láttunk, ezért arra számítottunk, hogy a feladatunkat sikerrel fogjuk tudni teljesíteni. Ám csalódnunk kellett.

Először is negyed órán keresztül álltunk a kapitányság bejárata előtt, de miután nem történt semmi, az épületből kilépő rendőrök elsétáltak mellettünk (nem zavarta őket, hogy reggel 11 óra körül mit keres az utcán egy pár tizenéves), elkezdtünk az építmény körül sétálgatni. Hátul álltak a rendőrautók, s dohányzó rendőrök csoportját is láttuk. Megálltunk az autóbejáró előtt, ahonnan ránk láthattak azok, akik az autók mellett cigarettáztak, volt két olyan rendőr is, akik ránk mutattak, bár valószínűleg nem rólunk volt szó, mert nem jöttek oda hozzánk.

Pár kört tettünk az épület körül, néhol megálltunk és beszélgettünk, közben figyeltük az épületből kilépő rendőröket, s sok sikertelen próbálkozás után odamentünk egy rendőrhöz, hogy tőle is útbaigazítást kérjünk, arról, hogy merre található a WestEnd. Az egyenruhába öltözött rendőr, akár korábban a biztonsági őr, készségesen megmutatta nekünk a WestEnd felé az irányt, mi megköszöntük, s elmentünk.

A Rendőrpalota körül csavarogtunk, készséges rendőr igazított útba

A Rendőrpalota körül csavarogtunk, készséges rendőr igazított útba

Tapasztalataink alapján azt kell állítanunk, hogy a rendőrök nem veszik komolyan a diákok lógását vagy nincsenek tisztában a feladataikkal. A média által oly nagyra értékelt rendőri eredmények csak a razziázásokra vonatkoznak, egy rendőr, ha találkozik egy kószáló diákkal, nem fog magától értetődően igazoltatni és rendet teremteni. Márpedig ez így sokkal kevésbé hatékony, mint azt a médiából hallott hírek állítják. Reméljük ez változni fog.

Hírdetés
Comments
2 hozzászólás to “A rendőrség esete a “lógós” diákokkal (velünk)”
  1. aladár szerint:

    Nem tudom ki találta ki ezt az akciót, de pont a rendőrség előtt ácsorogni semmi értelme, hisz gondolhatták azt is, hogy beidéztek titeket, ami ugye iskolaidőben/munkaidőben történik. Hogy plázákban razziáznak, érthető és jogos, de egy rendőrség előtt várakozó tinicsoportra nem biztos hogy felfigyelnek, mert ha meg emiatt odamennének igazoltatni, kérdezősködni, akkor meg az lenne a gond, hogy zaklatják a diákokat ha kell ha nem. A rendőrség abszolúte nem azzal foglalkozik és nem úgy, ahogy kéne, szinte semmivel nem értek egyet, amit és ahogy csinálnak, de ez az akció egy meddő ötlet és egy teljesen felesleges dolog volt, ami semmit nem bizonyít és támaszt alá.

    • sh3ldonc00p3r szerint:

      A cikk születésekor (2010) kezdődött el az a médiakampány, ami azt sejtette, hogy a lógós diákok sehol se lesznek biztonságban, a rendőrség megrendszabályozza őket. Bár valóban nem bizonyít semmit a kísérlet, érdekes tapasztalat lehetett. A sikertelen figyelemfelhívás után egyébként már egyértelműbb dolog következett, ahogy ez olvasható: “sok sikertelen próbálkozás után odamentünk egy rendőrhöz, hogy tőle is útbaigazítást kérjünk, arról, hogy merre található a WestEnd”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: