Tilos a kilépés?


Iskolánkban május óta funkcionál egy kapucsengő rendszer, aminek lényege, hogy a diákok 13:30 előtt úgynevezett egyéni kijárási engedéllyel hagyhatják el az intézményt. Ennek a visszásságai rögtön felmerültek az interneten is, és a tanulók beszédtémái között, de gyorsan a süllyesztőbe került. Összeállításunk és szerkesztőségünk kutatása következik.

Miért probléma, hogy nem lehet elhagyni az iskolát?

A kijárás megszűnt. Megszűnt a CBAba való kijárás is egyben, a menza és a la carte helyetti kínai fogyasztás, és majdhogynem a friss levegő szívás lehetősége. Friss levegőhöz jutni tanítási időben ugyanis, csak az udvaron lehet, ami a legújabb helye lett a dohányzó fiataloknak. A mosdók füstszagúak, az ebédlő szintjén a férfi wc-ben nem ritka, hogy hamuval van borítva az ülőke, vagy az ellenkező nem képviselőivel találkozunk. Úgyhogy, aki friss levegőhöz akar jutni, annak nem sok lehetősége maradt. Ez viszont nem csak a 18 év alattiakat érinti, ugyanis rengeteg szakképzős is jár az iskolában, aki ugyanúgy nem hagyhatja el 13:30-ig az épületet. Baranyai István, úgy nyilatkozott a blogon, hogy nem tartja rossz ötletnek, hogy a szakképzősök iskolai kilépéséről folyjon vita. De kiegészítette azzal is: “a tanulói jogviszony megléte korlátozást jelent a nagykorúság “élvezésében”, több dologban az iskola tekinthet úgy nagykorú diákjaira is, mint a kicsikre.”

A portás mindent lát

A portás mindent lát

Miért vezették be a kapucsengőt?

A tanárok egy informális vizsgálatot végeztek egy botrányos eseménysorozat kapcsán. “Az iskola elé rendszeresen járnak személyek, akik diákkapcsolatokkal rendelkeznek és illegális tevékenységet végeznek, fiatal felnőttek és felnőttek” – mondta nekünk Baranyai István. Ugyanis a Közoktatási törvény 41. § pontját azt mondja ki, hogy “a nevelési-oktatási intézménynek gondoskodnia kell a rábízott gyermekek, tanulók felügyeletéről, a nevelés és oktatás egészséges és biztonságos feltételeinek megteremtéséről, a tanuló- és gyermekbaleseteket előidéző okok feltárásáról és megszüntetéséről”. Érdemes ezzel a törvénnyel megismerkedni, ugyanis ugyanez a törvény rendeli el nekünk az évi egyszeri fogászati és szemészeti vizsgálatot, amit úgy szoktunk utálni.

Máshol bezzeg kimehetnek…

Szerkesztőségünk ezért kutatást végzett 23 véletlenszerűen kiválasztott budapesti középiskolában, hogy náluk hogyan működik a kiléptetés, van-e ehhez technika. Utánajártunk annak is, hogy van e az iskolákban büfé vagy udvar, mivel ha nincs büfé és/vagy udvar, a diákok szabadidejükben nem juthatnak ízlésük szerinti ételhez vagy nem szívhatnak friss levegőt. Páran visszautasították a válaszadást, de itt vannak a kutatási eredményeink:

Fodor Fanni munkatársunk telefonál az egyik intézménynek

Fodor Fanni munkatársunk telefonál az egyik intézménynek

Az iskolák többségében nem lehet elhagyni az iskolát a tanítás végéig, csak engedéllyel. Kivételt képez viszont egy I. kerületi iskola, ahol még engedéllyel se lehet elhagyni az iskolát, továbbá egy VII. kerületi tanintézményben már elhagyhatják a 18 év felettiek az épületet a tanítási vége előtt. A legtöbb helyen a kiléptetési rendszerben nem volt változtatás, de egy II. kerületi iskolában például még tíz éve ki lehetett menni, így nem arról van szó, hogy a megnövekedett illegális szer fogyasztása miatt csökkent a diákok iránti bizalom általánosságban, ugyanis úgy tűnik, hogy ez a bevett szokás mindenhol. Az iskolák közül mindegyik rendelkezik udvarral és büfével, egy III. kerületi iskolában még sportpálya is van.

Egy XII. kerületi iskolában érdekes esetet találtunk, ugyanis a tanulók nem mehetnek ki a tanítás alatt, ráadásul még büfé sincs, így a tanulók valószínűleg nem tudnak ízlésük szerinti élelmiszerhez jutni. Ez problémás lehet például, ha valakinek szigorú étrendje vagy diétája van, vegetáriánus, allergiás egyes ételekre.

A kiléptetőrendszerekre is jobbnál jobb megoldásokat találtunk, az ember első látásra azt gondolná, hogy börtönökről van szó, úgy védik a bent lévőket. A kártyás beléptetőrendszer és a kamerás megfigyelés egészen megszokott módszer már egyes iskolákban, a legbevettebb azonban mégis a sima portás, aki figyel. Azonban egy XI. kerületi iskola, ahol egy ujjlenyomatos rendszert (!) fejlesztenek már a diákok beléptetéséhez.

A szabadság ajtaja

A szabadság ajtaja

Különös elbánásmód?

Kutatásunk alapján, tehát ki lehet jelenteni, hogy az AKG semmivel sem különösebb a kártyás beléptetőrendszerével és egyéni kijárási engedélyével, mint más intézmény. Más rendszer csak egyetlenegy (!) intézményben volt 10 évvel ezelőtt, így általánosságban tényleg a Közoktatási törvény erről rendelkező paragrafusának betartásáról van szó, semmint arról, hogy az illegális szerek, drogok, alkohol fogyasztása megnőtt volna a szabadidőben, és ezáltal a tanárok elvesztették a bizalmukat a diákok felé. Így nem kaptunk mi sem különös elbánásmódot – mindössze akkor, amikor még ki lehetett járni.  A lehetőség viszont megmaradt – egyszer volt már különös elbánásmódunk, még visszatérhet.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: